Livet medför olika svårigheter, ibland blir dessa svårigheter till smärta och lidande både psykiskt och fysiskt.
Vissa svårigheter klara vi ut själva, andra kan vi dela med vänner eller andra nära.
Ibland kan lidandet behöva ett djupare arbete, då söker vi en terapeut för att dela lidandet med. Vi vill kanske bryta mönster och lösgöra oss från ”sättet vi gör saker och ting på” som vi sett i lång tid inte fungerar och kanske tar oss till liknande situationer igen och igen i våra relationer.
Varför hamnar vi i dessa mönster som vi vet är problematiska? Varför kan vi inte bara sluta om vi vet att vi gör något ”fel”? För att en gång i tiden var dessa ”sätt” hjälpsamma för oss och vi visste inte då hur vi annars skulle göra. Oftast är dessa sätt etablerade tidigt i livet, automatiserade och därför är det svårt att bryta dem. Vi behöver alltså förstå varför vi behövde dessa sätt, vilken smärta som döljer sig under, för att här och nu kunna ta oss till ett mer hälsosamt sätt.
”Sättet som vi gör saker på” innebär ofta att vi undviker olika situationer eller relationer vilket typiskt ger obehag i kroppen, ont i magen, spänningshuvudvärk, illamående, rastlöshet eller andra spänningar i nacke, armar och ben. Detta är olika tecken på ångest.
Med en terapeut kan vi se på dessa undvikanden och starta ett förändringsarbete.
Terapi är ett samarbete och ett aktivt förändringsarbete mellan terapeut och klient för att tillsammans nå så djupt som möjligt en ”sanning” och möta den för att sedan kunna nå ett helare jag.

Vad är skillnaden mellan Psykolog, Leg. Psykoterapeut och psykiatriker?
Denna frågan får jag ofta, och den är viktigt.
Psykolog är en grundutbildning om 5 år. Under utbildningen går man i egenterapi, detta varierar dock från utbildningsinstitution och om hur många timar.
Efter utbildningen krävs ett års handledd praktisk arbetslivserfarenhet för att får legitimation som psykolog.
Psykologer utreder, diagnostiserar och behandlar psykiska problem.
Leg. Psykoterapeut är en specialisering till specialist i psykoterapi på 3 år. Man måste ha en grundutbildning så som socionom, psykolog, läkare, sjuksköterska eller präst för att kunna bli antagen till utbildningen. Utöver grundutbildningen finns det krav från vissa lärosäten att man ha genomgått egen terapi och handledning samt att ovannämnda utbildningar också behöver gå en basutbildning i psykoterapi om 2 år på halvfart som heter Steg 1 och är en grundutbildning i psykoterapi (psykologer och läkare är behöriga om dom gått specialistutbildning i psykiatri).
Leg. Psykoterapeut är alltså specialiserade i psykoterapi vilket ger behörighet till att diagnostisera och till att bedriva behandling av psykoterapi samt handleda andra yrkesgrupper. Det finns olika inriktningar för Leg. Psykoterapeuter så som PDT (psykodynamisk terapi) KBT (kognitiv beteendeterapi) som dom två stora skolorna samt IPT (interpersonell terapi)
Både Leg. Psykolog och Leg psykoterapeut är skyddade titlar och ger en legitimation vilket socialstyrelsen utfärdar.
Psykiatriker (psykiater) är legitimerad läkare i grunden som vidare specialiserat sig i psykiatri (vilket tar ca 5 år efter uppnådd legitimation). Psykiatrikern har precis som psykologen basutbildning i psykoterapi och kan efter 2 års psykoterapeutiskt behandlingsarbete samt handledning söka till Leg. Psykoterapeut utbildningen.
Psykiatriker är specialist i psykiska sjukdomar och kan sätta diagnos samt skriva ut medicin.
Vem ska jag vända mig till?
Psykolog om du söker utredning för exempel ADHD eller liknande diagnoser samt samtalsbehandling.
Leg. Psykoterapeut om du söker psykoterapi/samtalsterapi/parterapi eller handledning. Du kan också fråga om diagnostiserings möjlighet.
Psykiatriker om du behöver få avklarat huruvida du har en diagnos samt medicinering för den diagnosen, exempelvis bipolär diagnos, ADHD eller liknande.